Det skal du vide om Holocaust

De fleste mennesker tænker på Anden Verdenskrig, og især på Holocaust, når de tænker på de mest betydelige historiske hændelser. Holocaust bruges til at beskrive den periode mellem 1933 og 1945 hvor Hitler var Tysklands kansler. Udover at dette var tidspunktet for Anden Verdenskrig så var det også i denne periode, at den største masseudryddelse af jøder fandt sted, mere end 6 millioner jøder blev myrdet under Holocausten.

Efter nederlaget i Første Verdenskrig og Versailles-traktaten, oplevede Tyskland en drastisk reduktion i deres landmasse, samt i deres væbnede styrker. Derefter oplevede Tyskland en massiv inflation som resulterede i en høj arbejdsløshed, og en kløft mellem forskellige klasser og var med til at undergrave regeringens magt.

Leden af det Nazistiske Parti, Adolf Hitler blev udnævnt til kansler i 1933. Hitler og hans følgere, havde udnyttet den politiske uro som delte Tyskland til at opbygge et valgfællesskab. Kort tid efter at Hitler var kommet til magten, startede han en propagandakampagne mod jøderne. Nazisterne brugte b.la. ugentlige avis Der Stürmer til deres propaganda, og i 1938 blev der distribueret en halv million eksemplarer hver uge.

I 1933 var der meget uro i Tyskland, Hitler indførte flere nye politiinstanser, som Gestapo og Schutzwaffe (SS) hvilket resulterede i at Hitler havde total kontrol over det politiske Tyskland ved udgangen af 1934 i, da hans korstog mod jøderne var i fuld sving. Ifølge nazisterne var jøderne ved at ødelægge den tyske kultur med deres arbejdsmoral. Hitler så tyskerne som hårdtarbejdende og jøderne som dovne snyltere.

Efter Hitler havde overtaget magten, blev der bygget koncentrationslejre for at indespærre folk som var imod nazisterne. Dachau, som ligger uden for München, var den første lejr bygget til at huse politiske fanger, den blev senere brugt som koncentrationslejr for jøderne.

Nazisterne brugte deres egne raceteorier sammen med Darwin’s evolutionære teorier for, at forsvare den måde som de behandlede jøderne på. Hitler begrænsede blandt andet jøderne med lovgivning, som blandt andet sagde at jødiske bøger skulle brændes, og at jøder ikke måtte arbejde eller have egne butikker. Især Nürnbergsloven var med til, at udelukke jøderne fra det tyske samfund.

I september 1939 invaderede Tyskland Polen og startede Anden Verdenskrig. Med det samme begyndte nazisterne, at bygge ghettoer hvor jøderne skulle bo og være isoleret fra resten af samfundet, dette gjorde det også nemmere for nazisterne, at samle jøderne og sende dem til koncentrationslejrene.

I juni 1941 angreb Tyskland Sovjetunionen, og i hver by som de kom til, samlede de alle jøder og skød dem derefter. Under Babi Yar massakren blev der dræbt 30.000-35.000 jøder på blot to dage. Det siges at nazisterne inden udgangen af 1942, havde myrdet mere end 1,3 millioner jøder.

I foråret 1942 havde nazisterne etableret seks dødslejre i Polen: Chelmno, Belzec, Sobibor, Treblinka, Maidanek og Auschwitz. Alle var placeret så man nemt kunne transportere jøderne til dem. Jøderne blev tvunget til, at bære armmærker der markerede dem som jøder, de blev flyttet til ghettoer eller koncentrationslejre og derefter gradvist transporteret til dødslejrene. Ca. 3,5 millioner jøder blev myrdet i disse udryddelseslejre.


Article Tags:
Article Categories:
Blog

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts