Hvorfor bør vi lære fra historien

“De, der ikke kan huske fortiden, er fordømt til at gentage den.” Sådan siger George Santayana. De fleste vil nok mene, at de er enige med dette citat, men fakta er, at vi igen og igen ser mennesker som gentager historien uden rigtigt, at lære noget fra den.

Der er mange som mener, at verden i dag er helt anderledes end den verden som vores forfædre voksede op i, og til en vis grad er dette også rigtigt, der er sket mange teknologiske og industrielle fremskridt i menneskets historie, men basalt set så er de problemer og bekymringer som vi har i dag, slet ikke så forskellige som dem vores forfædre havde.

Angsten for udbrud af krig

Igennem hele historien har der været folk og nationer som har kæmpet mod hinanden, det er lige meget om du levede i det gamle Rom, eller om du levede i Tyskland i 1940 eller om du lever i USA i 2018, så havde alle disse folk angsten for udbrud af krig som en af deres største bekymringer.

Bobler der springer

Der er mange som tror, at bobler er et nyt fænomen, men faktisk skal man helt tilbage til 1637 for, at finde den første boble. Tulipanmanien var en periode hvor priserne på tulipanløg steg til ekstraordinært høje niveauer for så, at falde drastisk i pris i februar 1637. Derefter har der været mange forskellige bobler som for eksempel børskrakket i 1929 eller 2008, eller i nyere tid risikoen for at Bitcoin boblen ender med at sprænge i 2018. Især i 2017 så Bitcoin en ekstrem stigning i pris, som er gået fra ca. 8000 kr. i januar til over 90.000 kr. i december.

Faren ved massesuggestion

Op gennem historien, har der været flere mennesker som ved brug af deres retorik nærmest har hjernevaske folk, og fået dem til at følge dem og gøre ting som de normalt aldrig ville have gjort. Man kunne tro at folk ville lære fra disse hændelser, men der er hele tiden nye eksempler som dukker op. Adolf Hitler eller Jim Jones er bare to eksempler.


Article Tags:
Article Categories:
Blog

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts